Logó
Előadások

Valódi tudomány a CSILLAGOK KÖZÖTT

Az Interstellar és a tudomány
Szerző: Be Smart Klub

A kurzusról

Több telt házas előadás után most újra "lehozzuk" nektek a csillagokat, és bemutatjuk a Valódi tudomány a csillagok között c. előadásunkat.

Amikor először megnéztük a Csillagok között-et (Interstellar) Christopher Nolan zseniális rendezésében, csak ámultunk és bámultunk, annyira magával ragadott minket 3 órán keresztül a film. A moziból kijőve azonnal elindultak a konspirációk: vajon ez csak egy újabb sci-fi vagy azért kicsit több ennél, és vannak-e benne tudományos elemek, amik a jövőben megvalósulhatnak. (Nem is kellett olyan sokat várni, hiszen másfél évvel később hatalmas tudományos áttörésként sikerült bizonyítást találni a gravitációs hullámok létezésére.)

Az előadó maga Kovács József PhD (ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatórium), aki Kip Thorne könyvét (Az Interstellar és a tudomány) fordította magyarra, amiből a film is készült. Így foglalja össze az előadását: "A közismert filmrendező, Christopher Nolan legutóbbi kasszasikere, a Csillagok között (Warner Bros. Pictures / Paramount Pictures) fantasztikus utazásra visz bennünket univerzumunk legtávolabbi tartományaiba - és még azon is túl, az ötödik dimenzióba, vagy a "hipertérbe", ahogyan a fizikusok hívják. A Csillagok között "túlvilági" története és vizuális effektusai valódi tudományon alapulnak, köszönhetően a fizikus Kip Thorne közreműködésének a film ötletének fogantatásától kezdve.

A fekete lyukaktól, féregjáratoktól, görbült időtől és tértől kezdve a szingularitásokon, kvantumgravitáción, gravitációs anomáliákon és sok minden máson keresztül az ötödik dimenzióig és Christopher Nolan hiperkockájáig Kip Thorne lendületesen mutatja be a film tudományos hátterét, annak megjelenését a történetben és a vizuális effektusokban. Az Interstellar és a tudomány olyan furcsa tudományos tényeket mutat be, amelyek mintha a sci-fi világából léptek volna elő.

Kip Thorne az elméleti fizika nyugalmazott Feynman-professzora a Kaliforniai Műszaki Egyetemen (California Institute of Technology), a Csillagok között tudományos tanácsadója és ügyvezető producere, négy könyv, köztük a népszerű Black Holes & Time Warps szerzője. Pasadenában, Kaliforniában él." 

Be Smart Klub...és kitárul a világ

www.besmartklub.hu

www.facebook.com/BeSmartKlub

A legjobb képzések a témában

Az önbizalom pszichológiája
Az önbizalom pszichológiája
Be Smart Klub
Be Smart Klub
Előadás sorozatok
64
1 290 Ft
Hogyan legyek az, aki lehetnék
Boros András - humanisztikus pszichológus
Be Smart Klub
Be Smart Klub
Előadás sorozatok
31
1 290 Ft
A halogatás pszichológiája
A halogatás pszichológiája
Be Smart Klub
Be Smart Klub
Előadás sorozatok
97
1 290 Ft
Stressz, mint lehetőség
avagy a pokolból is van kiút
Be Smart Klub
Be Smart Klub
Előadás sorozatok
70
1 290 Ft